Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI PULPETÓW
Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.
GOTUJEMY SOS
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
990 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
247,5 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
18,4 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Czekoladowe ciastka whoopie pies
Jakie są ciastka whoopie wg przepisu Pawła? Czekoladowe, ozdobione różową masą cukrową i pełne delikatnego kremu. Wprost idealne na walentynki i równie smaczne w każdy inny dzień!

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Gyros z kurczaka w picie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.