Róże karnawałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, ŻÓŁTKA,
śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
ZAWIJAMY CIASTO W
folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
SCHŁODZONE CIASTO CIENKO
rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach.
BRZEGI KÓŁEK DELIKATNIE
nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego.
ŚRODEK UCISKAMY PALCEM,
by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.
OLEJ ROZGRZEWAMY NA
patelni.
RÓŻE Z CIASTA
wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu.
GDY ZACZNĄ SIĘ
rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru.
USMAŻONE RÓŻE WYJMUJEMY
łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
GDY CIASTKA OSTYGNĄ,
posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9675 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
967,5 kcal
Tłuszcz
89,8 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!