Sałatka makaronowa w stylu chorwackim • przepis • składniki • przygotowanie
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY I KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Myjemy pomidor i listki młodego szpinaku. Kiełbasę osijecką kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w piórka.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kiełbasę smażymy na patelni z odrobiną oleju do momentu, aż będzie chrupiąca. Dodajemy cebulę, czosnek i szpinak. Gdy cebula się zeszkli, a liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, wlewamy ocet winny. Dusimy, aż ocet odparuje.
PRZYGOTOWUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ
Pomidor kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z burkami z nadzieniem mięsnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2566,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
93,1 g
Błonnik
3,1 g
Białko
38,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci wszystkich – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!