Sałatka z grillowanych owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OWOCE WSZYSTKIE OWOCE
myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 7 MM.
NASTĘPNIE UKŁADAMY JE
na rozgrzanym grillu.
GRILLUJEMY KILKA MINUT
z obu stron.
PIWNE ZABAGLIONE JAJKA
z cukrem ucieramy za pomocą rózgi lub miksera (w metalowej misce, którą można umieścić w garnku i ubijać na parze).
MISKĘ KŁADZIEMY NA
garnek z gotującą się wodą i cały czas ubijamy, stopniowo dodając piwo.
UBIJAMY DO MOMENTU
uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
MISKĘ ZDEJMUJEMY Z
garnka i ubijamy jeszcze przez kilka minut.
SPOSÓB PODANIA NA
talerzu układamy grillowane owoce z sosem zabaglione. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1288,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
214,7 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym
Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Curry z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym (MCS)
Masz ochotę na pyszne, aromatyczne curry o pikantnym smaku? Koniecznie spróbuj naszego przepisu i udaj się w kulinarną podróż.

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!