Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy • przepis • składniki • przygotowanie
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
PRZESMAŻAMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1218,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,1 kcal
Tłuszcz
41,4 g
Węglowodany
41,1 g
Błonnik
9,2 g
Białko
22,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!