Sałatka z kurczakiem teriyaki • przepis • składniki • przygotowanie
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
W woku rozgrzewamy olej i przez kilka sekund smażymy na nim makaron. Następnie wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy ostrą papryką.
KROIMY WARZYWA NA SAŁATKĘ
Czerwoną kapustę i sałatę rzymską drobno siekamy. Papryki kroimy w paski. Ogórek przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (julienne). Mango obieramy i kroimy w kostkę.
KOMPONUJEMY SAŁATĘ
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich kiełki fasoli mung, pokrojoną po skosie dymkę, prażone orzechy nerkowca i kolendrę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Wraz z płynnymi składnikami sosu (poza wodą) dodajemy je do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Papryczkę chili siekamy i również dodajemy do sosu. Na koniec do miseczki ścieramy skórkę z limonki i wlewamy ciepłą wodę. Całość ponownie mieszamy.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dokładnie nacieramy sosem sojowym i pieprzem. Następnie do miski wbijamy jajko, mieszamy, na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i wodę i ponownie mieszamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
W woku, w którym smażyliśmy makaron, ponownie rozgrzewamy ten sam olej i smażymy w nim kurczaka na złotobrązowy kolor. Kawałki piersi dodajemy pojedynczo, aby się nie skleiły.
OBSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE
Czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Na woku zostawiamy jedynie odrobinę oleju i podsmażamy na nim składniki. Następnie dodajemy sos teriyaki i kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec kurczaka w sosie mieszamy z prażonym sezamem.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na sałatkę wykładamy kawałki kurczaka i podajemy do niej sos w osobnej misce. Sos wylewamy na sałatkę i dokładnie ją mieszamy bezpośrednio przed nakładaniem na talerze, aby kurczak pozostał chrupiący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1974,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,6 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
79,7 g
Błonnik
8,1 g
Białko
22,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Zupa z cukinii - krem z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!