Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka • przepis • składniki • przygotowanie
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
PO UPIECZENIU ODSTAW
buraki do wystygnięcia.
SAŁATKA ŁOSOSIA MYJEMY,
osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości.
KROIMY W REGULARNĄ
kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce.
ODSTAWIAMY NA 30
minut do lodówki.
PO TYM CZASIE
dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
TATAR Z BURAKA
Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm.
POKROJONE BURAKI DOPRAWIAMY
oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.
TATAR Z BURAKA
układamy na łososiu.
PROPOZYCJA PODANIA SAŁATKĘ
z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2025,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,3 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
31,0 g
Błonnik
29,7 g
Białko
29,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Domowa ice tea z nektarynek
Poznaj przepis na orzeźwiającą, domową, mrożoną herbatę o smaku nektarynek. Gwarantujemy, że pokochasz ten napój!

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.