Sałatka z makaronem i klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
KROIMY WARZYWA
W międzyczasie rzodkiewki oczyszczamy i kroimy na cząstki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i drobno siekamy, dodajemy do jogurtu zmieszanego ze śmietaną. Doprawiamy solą, cukrem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Sos łączymy z makaronem, rzodkiewką, papryką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Mięso mielone zagniatamy. Doprawiamy solą, papryką mieloną i drobno posiekanymi ziołami. Formujemy 24 małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 12 minut na małym lub średnim ogniu. Klopsiki osączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Rukolę myjemy i rwiemy na kawałki. Przed podaniem sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy rukolę i układamy na niej klopsiki z mięsa mielonego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2464,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
410,8 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
24,9 g
Białko
24,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z kaszy jaglanej
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!