Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MAKARON GOTUJEMY Z BROKUŁAMI
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
PODSMAŻAMY SZPARAGI
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2664 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
444 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
17,1 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!