Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou • przepis • składniki • przygotowanie
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w misce z białym pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Podbijamy za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewając olej po suszonych pomidorach, aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
BLANSZUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie blanszujemy na patelni na lekko rozgrzanym oleju ok. 1,5-2 minut. Oprószamy solą i pieprzem. W trakcie blanszowania odwracamy. Szparagi powinny lekko zarumienić się z wierzchu, zachowując jędrność i chrupkość.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Pokruszony w dłoniach ser pleśniowy układamy na smażących się szparagach. Całość dusimy kolejne 30 sekund, aż ser się rozpuści.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2340,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1170,0 kcal
Tłuszcz
103,9 g
Węglowodany
36,5 g
Błonnik
33,3 g
Białko
33,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.