Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SKŁADNIKI SOSU
Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki, a czosnek obieramy i zgniatamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy 25 ml oliwy. Następnie doprawiamy warzywa solą i płatkami chili, mieszamy i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą mocno brązowego koloru (wręcz powinny się delikatnie przypalić) w piekarniku rozgrzanym do 230°C.
SMAŻYMY ZIEMNIAKI
Ugotowane ziemniaki przekrawamy na pół i układamy płaską stroną na rozgrzanym oleju. Smażymy je, aż nabiorą złotego koloru.
PODSMAŻAMY CHORIZO Z PRZYPRAWAMI
Czosnek i chorizo kroimy w plastry. Przekładamy je na patelnię i krótko podsmażamy z kilkoma gałązkami tymianku.
MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Ziemniaczki i chorizo (bez gałązek tymianku) przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej oliwki odsączone z zalewy i całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Upieczone warzywa na sos przekładamy do blendera kielichowego. Doprawiamy je octem winnym i pozostałą oliwą. Składniki blendujemy na gładki sos przez ok. 1 minutę i następnie przecieramy go przez sitko o drobnych oczkach.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na talerzu rozsmarowujemy jeszcze gorący sos i wykładamy na niego sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1498 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
749 kcal
Tłuszcz
53,3 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
11,1 g
Białko
23 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Kotlet schabowy w migdałowej panierce
Spróbuj kotleta schabowego w nowoczesnej wersji według Darii! Doskonale smakuje z purée z rukoli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!