Smażona minisałata rzymska • przepis • składniki • przygotowanie
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
DOPRAWIAMY SOS
Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.
PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ
Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
SMAŻYMY SAŁATĘ
Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.
PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2353,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1176,6 kcal
Tłuszcz
80,4 g
Węglowodany
86 g
Błonnik
21,7 g
Białko
35,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Podkręć smak lodów waniliowych malinami i kokosem. To naprawdę proste. I jakie pyszne! Sprawdź sam!

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!