Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MAKARON MAKARON SPAGHETTI
gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ML), NASTĘPNIE: przelewamy go zimną wodą.
SOS NA PATELNIĘ
wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ML).
MIĘSO MIELONE SMAŻYMY
na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone).
2 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
MIĘSO NIE MOŻE
być pozbijane w duże kawałki.
DOPRAWIAMY MIĘSO SUSZONYM
oregano (8 g).
NADAL SMAŻYMY.
POKROJONY SELER I
marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). ZMIKSOWANE WARZYWA DODAJEMY: do mięsa. SMAŻYMY JESZCZE OKOŁO: 5-6 minut.
2-3 ZĄBKI CZOSNKU
siekamy.
MIĘSO PRZEKŁADAMY Z
patelni do naczynia żaroodpornego.
NA PATELNIĘ WYLEWAMY
oliwę z oliwek (ok.
25-30 ML), SZKLIMY
pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
DO ZESZKLONEJ CEBULI
i czosnku dodajemy warzywa z mięsem.
PODDUSZAMY CHWILĘ, PODLEWAMY
czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
gałki muszkatołowej oraz oregano.
DO MIĘSA PRZELEWAMY
pokrojone na mniejsze kawałki pomidory pelati wraz z sosem.
GOTUJEMY, DODAJEMY SÓL
i pieprz, gotujemy.
DO CIEPŁEGO GARNKA
wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy delikatnie posiekany szpinak , chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano starty na drobnych oczkach (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem.
DEKORUJEMY LISTKAMI BAZYLII
i serem grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4555,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1138,9 kcal
Tłuszcz
57,9 g
Węglowodany
92,4 g
Błonnik
61,9 g
Białko
61,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.

Placki z szynką i serem
Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!