Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
PODAJEMY STEKI
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2267,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1133,6 kcal
Tłuszcz
75 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
5,9 g
Białko
94,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.