Świąteczne trifle figowo-czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ WANILIOWĄ
W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy w misce z jajkami, mąką, cukrem pudrem oraz budyniem.
PRZYGOTOWUJEMY KREM FIGOWY I CZEKOLADOWY
Do pierwszej miski dodajemy 60 g posiekanej gorzkiej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
UKŁADAMY WARSTWY TRIFLE
Struclę makową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i wykładamy nimi brzegi oraz dno wysokiego naczynia do trifle.
DEKORUJEMY I PODAJEMY TRIFLE
Śmietanę ubijamy wraz z serem mascarpone, cukrem i espresso. Trifle dekorujemy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
480,8 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
1,4 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka to idealny zestaw do szkolnego lunchboxa. Zobacz jak łatwo i szybko go przygotujesz!

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!