Empanady z salsa verde • przepis • składniki • przygotowanie
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA EMPANADY
Mąkę, pół łyżeczki soli, płatki masła i 100 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Salami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na 1 łyżce oleju przez 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Ser gouda trzemy drobno na tarce.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Aby przygotować salsę, obrywamy liście bazylii i pietruszki i miksujemy z kaparami i 2-3 łyżkami oliwy. Czosnek obieramy, wyciskamy, dolewamy bulionu. Dodajemy skórkę z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.
FORMUJEMY EMPANADY
Ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie i wyciskamy 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka układamy odrobinę farszu i posypujemy serem. Ciasto składamy, tworząc półksiężyce, krawędzie sklejamy i dobrze dociskamy widelcem.
SMAŻYMY EMPANADY
Pozostały olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Olej musi być tak rozgrzany, by po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki. Pierożki smażymy porcjami przez 2-3 minuty z każdej strony na złotożółty kolor, osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło lub na zimno z salsą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3011,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
752,8 kcal
Tłuszcz
55,7 g
Węglowodany
47 g
Błonnik
16,8 g
Białko
16,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Limonkowe ciasto bez pieczenia
Przepyszne, niezwykle limonkowe, bez pieczenia i wegetariańskie – takie jest ciasto inspirowane meksykańskim deserem carlota de limón. Przygotuj tę słodką przekąskę z zaledwie 4 składników i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!