Szarlotka z winogronem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) blachę o wymiarach 36 x 25 cm NADZIENIE Z JABŁEK I WINOGRON Owoce myjemy. Jabłka kroimy w drobne kawałki a winogrono w ćwiartki, pozbawiając je ewentualnych pestek. Masło i miód roztapiamy na patelni. W tak przygotowanym syropie podgrzewamy jabłka, a gdy zmiękną, dodajemy winogrona i cynamon. Owoce podgrzewamy, dość często mieszając, aż całość zgęstnieje i odkładamy, aby nadzienie delikatnie przestygło. CIASTO KRUCHE Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników), zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie porcje w stosunku 2/3. Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i nakłuwamy je widelcem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu). Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek i winogron. Rozwałkowujemy resztę ciasta kruchego na grubość około 3-4mm. Tniemy je w paski o szerokości 2cm i układamy na nadzieniu tworząc kratkę. Następnie kratkę z kruchego ciasta należy posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Formę ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4874 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
243,7 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!