Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE I
osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony.
TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY
schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach.
KAŻDY KAWAŁEK OBTOCZONEGO
schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu.
PLASTRY SCHABU SMAŻYMY
do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony.
WYSMAŻONE PLASTRY SCHABU
przekładamy na talerz.
ROZGRZEWAMY DRUGĄ PATELNIĘ
z odrobiną oleju.
NA ROZGRZANY OLEJ
wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli i pieprzu.
SMAŻYMY OK 30
sekund.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody (3-4 łyżki). CZEKAMY AŻ WODA: odparuje.
DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski).
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu ok. 1 MINUTĘ.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW
dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. WARZYWA POSYPUJEMY POSIEKANĄ: kolendrą.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA KOLEJNEJ PATELNI
rozgrzewamy niewielką ilość oleju. NA PATELNIĘ DODAJEMY: winogrona.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
miodu, chwile smażymy.
NA KOŃCU WINOGRONA
skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
JAK PODAWAĆ DO
miski wykładamy przysmażone warzywa.
NA WARZYWACH UKŁADAMY
plastry wysmażonego schabu w pistacjach.
NA KOŃCU NAKŁADAMY
winogrona na schab oraz wokół mięsa. DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ: kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1760,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
7,7 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Som tam - sałatka tajska
Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!

Orzechowe babeczki z kubka
Czy wiesz, że babeczki można upiec w kuchence mikrofalowej? Sprawdź przepis Pawła i przekonaj się, jakie to proste! Orzechowe babeczki z kubka to będzie Twój HIT!

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.