Tarta rabarbarowa • przepis • składniki • przygotowanie
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do miski dodajemy mąkę, żółtko, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
STUDZIMY CIASTO
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.
WAŁKUJEMY CIASTO
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy odrobinę większej niż średnica formy. Przekładamy do formy, dociskamy do boków i dna, następnie odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
PIECZEMY CIASTO
Na tak przygotowane ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia.
GOTUJEMY RABARBAR
Umyty, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki rabarbar przekładamy do garnka. Dodajemy 140 ml mleka, cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietankę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
MIKSUJEMY KREM
Gdy rabarbar się rozgotuje, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy masę blenderem na gładki krem. Następnie przecieramy przez drobne sitko.
PRZYGOTOWUJEMY WSTĄŻKI Z RABRBARU
Przygotowujemy zimną wodę z kostkami lodu. Rabarbar myjemy, odkrawamy liście i dolne części. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy rabarbarowe wstążki i przekładamy je do zimnej wody.
PRZELEWAMY KREM NA UPIECZONY SPÓD
Gdy krem będzie zimny, przelewamy go na upieczony i wystudzony spód. Następnie całość wstawiamy do lodówki na około 1 godziny, do całkowitego stężenia.
DEKORUJEMY TARTĘ
Tartę dekorujemy wstążkami z rabarbaru i posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2762,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
345,3 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
1 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Orzeźwiająca sałatka z melonem
Kiedy na dworze panują upały, apetyt lubi płatać figle. Warto spróbować wtedy lekkiej i pysznej sałatki z melonem.

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.