Tort orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie mąką. Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz zmieloną lub startą czekoladę, delikatnie mieszamy.Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.Wodę na poncz zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy ok. 30-40 sekund), dodajemy nasionka laski wanilii, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
ROBIMY POLEWĘ
Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (polewę należy obserwować, musi być chłodna, ale jeszcze płynna).
PRZEKŁADAMY CIASTO
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy. Ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy na pół. Dolną część biszkoptu wkładamy do tortownicy.Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Część śmietany przekładamy do miseczki z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6818 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
6818 kcal
Tłuszcz
386,7 g
Węglowodany
722,4 g
Błonnik
15,8 g
Białko
112,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Jajka po hiszpańsku
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.