Tort sernikowy z polewą ze smoothie • przepis • składniki • przygotowanie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORTU
Maślane ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. Masło roztapiamy. Łączymy je z rozgniecionymi ciastkami i wiórkami kokosowymi. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej przygotowaną masę, dobrze dociskając. Spód wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wyciskamy sok z obu cytryn i odmierzamy 100 ml. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny mieszamy. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem rozsmarowujemy na spodzie tortu i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango kroimy na pół, jedną połowę wkładamy do lodówki. Drugą obieramy, miąższ odkrawamy od pestki. Melon obieramy i usuwamy z niego pestki. Nektarynkę myjemy, kroimy na pół, pestkę wyjmujemy. Mango z melonem i nasionami wydrążonymi z połowy laski wanilii miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odmierzamy 400 ml i doprawiamy cukrem pudrem. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki smoothie i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym smoothie. Ostrożnie przelewamy na wierzch tortu i wstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc do lodówki, aż polewa stężeje.
DEKORUJEMY TORT
Przed podaniem obieramy wcześniej schłodzoną w lodówce połowę mango, miąższ kroimy na plasterki. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Tort wyjmujemy z formy i ozdabiamy plasterkami mango i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4224 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!