Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY WARZYWA I MIĘSO
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Z kurczaka wycinamy piersi i odkładamy. Szponder kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z udami kaczymi pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podpiekamy w piekarniku wraz z mięsem na złoty kolor.
DODAJEMY PRZYPRAWY DO ROSOŁU
Warzywa i mięso przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy, a także pokrojony na mniejsze kawałki korpus kurczaka wraz z udami. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Następnie studzimy rosół wraz z warzywami i mięsem. Ugotowane mięso drobno siekamy, możemy podać je z rosołem lub przeznaczyć na mięsny farsz.
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki pieczemy w skórce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z rosołem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6328,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
527,4 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
12,1 g
Błonnik
40,3 g
Białko
40,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowo-jabłkowa tarta saksońska
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!