Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Pieczarki kroimy w talarki, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażmy na złotobrązowy kolor. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy ją do pieczarek razem z 3 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Smażymy chwilę, mieszając. Wlewamy połowę bulionu
ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ
Do reszty bulionu dodajemy mąkę i dobrze mieszamy – tak aby nie powstały grudki. Do gotującej się zupy wlewamy bulion z mąką. Intensywnie mieszamy i czekamy, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCE PŁATKI CZOSNKU
Patelnię dobrze rozgrzewamy. Wlewamy oliwę i czekamy, aż się dobrze nagrzeje. Pozostałe ząbki czosnku kroimy w plasterki. Na oliwę kładziemy plasterki czosnku i smażymy na złoty kolor. Przekładamy je na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej śmietanę. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki siekamy. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy natką pietruszki i płatkami czosnku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
975 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
162,5 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!