Wielkanocne koszyczki • przepis • składniki • przygotowanie
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KREM ŻÓŁTKA UCIERAMY
z cukrem i cukrem wanilinowym.
DO ŻÓŁTEK DODAJEMY
mąkę oraz mączkę ziemniaczaną.
CAŁOŚĆ UCIERAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY WODĘ
i dokładnie mieszamy.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY.
ZAGOTOWANĄ ŚMIETANKĘ DODAJEMY
do wcześniej utartych składników i wszystko dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY NA
średnim ogniu, zagotowujemy, ciągle mieszając.
DO KREMU DODAJEMY
miękkie masło, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
KRUCHE CIASTO MĄKĘ
przesiewamy przez sito na deskę.
DO MĄKI DODAJEMY
cukier puder i cukier wanilinowy oraz schłodzone masło i żółtka.
SKŁADNIKI SIEKAMY ZA
pomocą noża, następnie zagniatamy ciasto.
GOTOWĄ MASĘ ZAWIJAMY
w folię i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut.
PO WYJĘCIU Z
lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm.
CZĘŚCIĄ CIASTA WYKŁADAMY
foremki do babeczek, następnie wstawiamy je do zamrażalnika na ok. 30 MINUT.
RESZTĘ ROZWAŁKOWANEGO CIASTA
wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
NASTĘPNIE TNIEMY JE
na cieniutkie paseczki, zaplatamy warkocze i formujemy pałączki koszyczków.
DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO
do 190°C wstawiamy babeczki i pieczemy około 10 minut aż do uzyskania złotego koloru.
BABECZKI WYJMUJEMY Z
piekarnika.
NASTĘPNIE DO PIEKARNIKA
wstawiamy zaplecione warkocze, które należy piec przez 5-8 minut w temperaturze 190°C. BABECZKI I WARKOCZYKI: studzimy.
BABECZKI WYPEŁNIAMY KREMEM
waniliowym, dekorujemy owocami i czekoladowymi jajkami.
W BABECZKI WKŁADAMY
warkoczykowe pałączki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3955,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
494,4 kcal
Tłuszcz
26,6 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
9,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.

Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub lunch do pracy? Spróbuj chrupiących placków z cukinii z dodatkiem świeżych ziół i sera koziego, polanych sosem pomidorowym!