Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki) • przepis • składniki • przygotowanie
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WIANUSZKI Z JEDNEJ
małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
SOK ZE ŚWIEŻEJ
pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika (tak abyśmy mieli 220 ml). 220 ML SOKU: z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu.
NASTĘPNIE WSYPUJEMY MĄKĘ
i energicznie mieszając twardą łopatką, parzymy przez mniej więcej 1 minutę.
CIASTO WYJMUJEMY Z
rondla i wystudzamy.
STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,
miksując ciasto mikserem.
PAPIER DO PIECZENIA
tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm.
NA POJEDYNCZE KAWAŁKI
papieru do pieczenia szprycujemy (za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką) wianuszki z ciasta.
DO GARNKA NALEWAMY
oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości, i podgrzewamy do temperatury około 160-170°C (tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany, polecamy zrobić próbę – usmaż jeden wianuszek).
W GORĄCYM OLEJU
umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go).
WIANUSZKI SMAŻYMY NA
złoty kolor z obu stron.
USMAŻONE WIANUSZKI WYCIĄGAMY
na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.
LUKIER POMARAŃCZOWY WSZYSTKIE
składniki razem łączymy.
JESZCZE GORĄCE WIANUSZKI
zamaczamy w lukrze i odstawiamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9931,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,6 kcal
Tłuszcz
80,4 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Ciasto z porzeczkami i bezą
Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!