Wytrawny pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO
Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ
W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.
PIECZEMY PUDDING
Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3828,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
638,1 kcal
Tłuszcz
41,8 g
Węglowodany
35,4 g
Błonnik
1,9 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.