Zapiekany makaron sycylijski • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA
Do pojemnika miksującego wkładamy bakłażana pokrojonego na kawałki o boku ok. 2 cm. Siekamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 5. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana, aż nabierze złotego koloru.
ROZDRABNIAMY SERY I KROIMY SZYNKĘ
W pojemniku miksującym umieszczamy parmezan i rozdrabniamy go, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 8. Gotowy ser przekładamy do osobnej miseczki. Mozzarellę rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 4. Ten ser również przekładamy do miseczki. Na koniec rozdrabniamy ser provola, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Szynkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm.
ROZDRABNIAMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy marchew, seler naciowy i cebulę pokrojone na mniejsze kawałki. Warzywa rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Tak przygotowane składniki zgarniamy ze ścianek naczynia.
PODSMAŻAMY WARZYWA I MIĘSO
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy je, bez górnej miarki, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Do tak przygotowanych składników dodajemy mielone mięso i ponownie smażymy, tak samo długo i z tymi samymi ustawieniami, co warzywa.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dolewamy wino i całość gotujemy, bez górnej miarki, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość według uznania doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, bez górnej miarki, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 50 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Na ostatnie 10 minut gotowania do sosu dodajemy mrożony groszek. Gotowy sos przelewamy do innej miski.
ZAPIEKAMY MAKARON
Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. W dużej misce łączymy ugotowany wcześniej makaron z sosem, ¾ rozdrobnionych serów i szynką. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy pozostałymi serami. Makaron zapiekamy przez ok. 30 minut, aż ser nabierze złotobrązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3943,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
657,3 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
68,4 g
Błonnik
7 g
Białko
40,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś w galarecie
Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!