Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków • przepis • składniki • przygotowanie
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GYROS Z BOCZNIAKÓW
Boczniaki rozszarpujemy wzdłuż blaszek na drobne paseczki. Następnie skrapiamy je oliwą, posypujemy przyprawą do gyrosa i solą. Składniki mieszamy i układamy na połowie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI DO PIECZENIA
Ziemniaki kroimy na cienkie plastry. Drugą połowę papieru do pieczenia skrapiamy oliwą, rozsmarowujemy i układamy ziemniaki w kształt przypominający rybie łuski, zakładając jeden plaster na drugi. Tak ułożone ziemniaki skrapiamy oliwą i oprószamy bułką tartą oraz startymi serami.
PIECZEMY ZIEMNIAKI I BOCZNIAKI
Blaszkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 15-20 min w temp. 180°C. Boczniaki co jakiś czas mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce umieszczamy skyr. Koperek siekamy i dodajemy do miseczki. Następnie doprawiamy granulowanym czosnkiem, odrobiną soli i wodą z kiszonych ogórków.
PODAJEMY WRAPA
Połowę upieczonych ziemniaków smarujemy sosem. Następnie na sosie układamy pomidory, liście sałaty i gyros z boczniaków. Całość przykrywamy pozostałą częścią wrapa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
850,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
850,7 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
10,1 g
Białko
72,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.