Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, zioła i przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Formujemy małe kulki i obtaczamy je delikatnie w mące, nadmiar otrząsając. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złot kolor.
GOTUJEMY ZUPĘ
W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy ziemniaki oraz marchewkę i smażymy ok. 5 minut. Zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy razem przez ok. 10 minut. Dodajemy usmażone klopsiki i gotujemy kolejne 5 minut. Śmietankę mieszamy z koperkiem, wlewamy do zupy, podgotowujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2090,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,3 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
15,2 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Filet z kurczaka z pigwą
Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.