Zupa tajska z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Do miski dodajemy makaron, a następnie zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 4 minuty. Gdy zmięknie, przecedzamy go i odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY BULION
Wszystkie warzywa wchodzące w skład włoszczyzny myjemy i suszymy, a następnie obieramy. Kroimy w większe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence na średnim ogniu.
DOPRAWIAMY BULION
Do gotującego się bulionu dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień do małego.
GOTUJEMY BULION
Bulion powinien gotować się przez co najmniej 2 godziny (powinien w tym czasie zredukować swoją objętość do ok. 1,5 l). Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy bulion przez sito od wybranego naczynia, aby oddzielić go od wszystkich warzyw i ziół. Warzywa mogą przydać się do zrobienia innych dań, np. pasztetu. Garnek myjemy.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka starannie myjemy, a potem wycinamy wszystkie żyłki i ścięgna. Kroimy go w kostkę.
PODSMAŻAMY KURCZAKA Z CURRY
W garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pastę curry oraz pokrojonego kurczaka. Całość mieszamy, aż do momentu, w którym kurczak zmięknie, a białko się zetnie.
DODAJEMY BULION I INNE DODATKI
Do garnka dolewamy bulion i zmniejszamy ogień do minimum. Imbir obieramy i ścieramy na tarce wprost do zupy. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy sos rybny i sojowy. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE, CHILI ORAZ MAKARON
Do gotującej się zupy dodajemy mleczko kokosowe. Chili myjemy i kroimy w plastry i również wrzucamy do zupy. Dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy przez maksymalnie 2 minuty.
DODAJEMY LIMONKĘ
Limonkę starannie myjemy, a potem kroimy na pół. Jedną połowę kroimy w półplasterki (posłuży nam jako ozdoba), a z reszty wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Ściągamy garnek z kuchenki.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę wraz z makaronem rozlewamy do miseczek i dekorujemy kolendrą, plastrami limonki oraz miętą. Pyszna, tajska zupa z kurczakiem jest gotowa!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1880,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,5 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
4,1 g
Białko
22,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Pad thai z makaronem konjac
Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa solanka
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.