Bifteki z fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULĘ I CZOSNEK
drobno siekamy.
LIŚCIE MIĘTY OBRYWAMY
i siekamy.
WSZYSTKO MIESZAMY Z
mięsem mielonym, jajkiem, oregano, solą i pieprzem.
W RAZIE POTRZEBY
dodajemy bułkę tartą.
FETĘ OSĄCZAMY I
kroimy na 4 plastry.
MIĘSO DZIELIMY NA
8 porcji i formujemy płaskie, owalne klopsiki.
NA KAŻDYM Z
4 klopsików układamy po 1 plastrze fety, przykrywamy pozostałymi klopsikami, zlepiając dobrze krawędzie, a następnie ostrożnie lekko spłaszczamy.
BIFTEKI SMARUJEMY OLIWĄ
i grillujemy na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie, na rozgrzanym grillu, mniej więcej przez 8 minut z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1344,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,2 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
5,9 g
Błonnik
29,9 g
Białko
29,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!