Bowl z wołowiną w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.
SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.
PODAJEMY BOWL
Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2028,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1014,4 kcal
Tłuszcz
45 g
Węglowodany
92,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
59,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony bakłażan w glazurze miso
Pieczony bakłażan w glazurze miso, czyli idealny lekki obiad na letni dzień. Przygotuj go i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli i sosu jogurtowo-ziołowego.

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!