Bułeczki bolońskie • przepis • składniki • przygotowanie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę dość drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy je, aż będzie gotowe. Całość zalewamy sosem pomidorowym i gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos się delikatnie zredukuje.
PODPIEKAMY BUŁKĘ
Odcinamy część góry bułki i ugniatamy środek, aż powstanie spore wgłębienie. Przekładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekamy przez ok. 3-4 minuty, aby była ciepła i chrupiąca.
PODAJEMY BUŁKĘ
Na spód ciepłej bułki wykładamy połowę mozzarelli i farsz – całość oprószamy pozostałym serem. Tak przygotowaną bułkę zakrywamy odciętym fragmentem i podajemy jeszcze gorącą
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
684,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
684,6 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
2,2 g
Białko
39,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.