Risotto – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.
PODGRZEWAMY BULION
W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.
PODSMAŻAMY RYŻ
Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.
DODAJEMY WINO
Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.
DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.
PRZYPRAWIAMY RISOTTO
Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1224,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
408,1 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
0,5 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Pasztet z kaszy jaglanej
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.