Szparagowe paluszki w cieście filo • przepis • składniki • przygotowanie
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FILO
Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem. Składamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół – tak by uzyskać długi prostokąt ciasta.
OWIJAMY SZPARAGI CIASTEM FILO
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (pod naciskiem dłoni szparag ułamie się we właściwym miejscu). Na krótszym brzegu ciasta filo układamy pojedynczy szparag i zawijamy go ok. 2-3 razy. Odkrawamy.
PIECZEMY SZPARAGI
Paluszki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Z wierzchu oprószamy solą i słodką papryką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
831 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,5 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Kurczak szarpany
Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.