Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Pomidory i paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy paprykę oraz chili i siekamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. Rozdrobnione warzywa zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do nich pozostałe składniki. Całość miksujemy, ponownie wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 5. Gotową salsę przekładamy do miski.
ROZDRABNIAMY SZALOTKI I CZOSNEK
Szalotki przekrawamy na pół i przekładamy wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8.Rozdrobnione cebule i czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia.
PODSMAŻAMY ROZDROBNIONE SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temp. 120°C / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Dynię kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm a bulion podgrzewamy, aby był ciepły. Tak przygotowane składniki, wraz z soczewicą, dodajemy do pojemnika miksującego. Zupę gotujemy bez miarki w pokrywie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.
MIKSUJEMY ZUPĘ
Do ugotowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, kurkumę i curry i ponownie gotujemy, nadal bez miarki, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie upewniamy się, że dynia i soczewica są miękkie, i całość miksujemy na krem, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Gotową zupę krem doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
PODAJEMY ZUPĘ KREM
Zupę przelewamy do misek i ozdabiamy świeżą salsą oraz mleczkiem kokosowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2230,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
557,6 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
62,3 g
Błonnik
11 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wielkanocny deser w pucharkach
Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
Nie ma to jak idealnie wypieczony stek. To doskonała propozycja na sycący obiad. Dodaj swojej kuchni nieco dzikości i przygotuj aromatyczny stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym!!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z ciecierzycy
Jeśli masz ochotę na lekkie, czekoladowe i pachnące brownie z nutą masła orzechowego, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź i przygotuj brownie z ciecierzycy, które będzie cieszyć swym smakiem każde podniebienie.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Jabłkowy chutney z kolendrą
Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!