Cevapcici z sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE OGÓREK PRZEKRAWAMY
na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
SOLIMY I ODSTAWIAMY
na 10 minut.
PO TYM CZASIE
przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody.
PRZEKŁADAMY PONOWNIE DO
miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE
mieszamy.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
MISKĘ Z SOSEM
przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce.
OLIWĘ ŁĄCZYMY Z
papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
MARYNATĘ ŁĄCZYMY Z
mięsem, a następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
GRILLUJEMY ZE WSZYSTKICH
stron, aż mięso nabierze brązowego koloru.
MIĘSO PODAJEMY Z
sosem tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1533,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
383,3 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
8,3 g
Błonnik
33,5 g
Białko
33,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!