Fit makaron à la carbonara • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY PIERŚ KURCZAKA
Wędzoną pierś kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy i krótko podsmażamy na niej kurczaka.
PODSMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy jeszcze kilka minut. Ok. 2 łyżki podsmażonych składników odkładamy na później, aby ozdobić gotowe danie.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy ok. 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu, aby był al dente. Po ugotowaniu odlewamy ok. 0,33 szklanki wody – będzie potrzebna do przygotowania sosu.
ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SEREM
Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce dokładnie mieszamy żółtka z czarnym pieprzem i serami.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Do podsmażonego kurczaka i cukinii dodajemy makaron, połowę zostawionej wody z jego gotowania i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtka z serem i drobno posiekaną pietruszkę i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody po gotowaniu makaronu, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
PODAJEMY MAKARON
Makaron nakładamy na talerze, ozdabiamy z wierzchu odłożonym wcześniej podsmażonym kurczakiem z cukinią, a także odrobiną startego pecorino romano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1059,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
529,9 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
57,9 g
Błonnik
1,3 g
Białko
27,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.