Ciasto na pierogi • przepis • składniki • przygotowanie
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, nie zagotowujemy.
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MOKRYMI SKŁADNIKAMI CIASTA
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo dolewamy podgrzane mleko z masłem i wodą. Płyn dodajemy porcjami, po dolaniu każdej mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Masę wyrabiamy dłońmi. Gdy składniki delikatnie się połączą, przekładamy ciasto na blat. Zagniatamy dosyć długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
WAŁKUJEMY CIASTO
Blat obsypujemy ujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
LEPIMY I GOTUJEMY PIEROGI
Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą okrągłego wycinaka. Nakładamy farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy je w falbankę.
MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Masło, mleko i wodę dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
WYRABIAMY CIASTO
Do wymieszanych składników dodajemy mąkę i wybieramy programugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni.
WAŁKUJEMY CIASTO
Blat obsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto. Odwracamy płat ciasta i zostawiamy na chwilę.
LEPIMY PIEROGI
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy krążki. Nakładamy na nie ulubiony farsz, sklejamy brzegi ciasta i formujemy z nich falbankę. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2004,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
73,7 g
Błonnik
0 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.