Curry rybne z mango i kolendrą • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE KOLENDRY
Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć rozdrobnioną kolendrę do miseczki. Wypłukać pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE CEBULI, CZOSNKU I IMBIRU
Cebulę, ząbki czosnku i imbir obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i razem z ząbkami czosnku oraz imbirem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymującprzycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej słonecznikowy i dusić (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie/5 minut/120°C. Zalać ciepłym wywarem warzywnym, mlekiem kokosowym o temperaturze pokojowej i sosem sojowym.
GOTOWANIE DORSZA
Dorsza opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze i przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Zestaw do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym. Płytki wkład do gotowania na parze zawiesić w głębokim wkładzie, zamknąć i gotować wszystko, ustawiwszyprogram gotowanie na parze/10 minut.
KROJENIE MANGO I PAPRYKI
Mango obrać, odciąć miąższ od pestki i pokroić owoc w kostkę o boku 2 cm. Strąki papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, umyć paprykę w środku i z wierzchu i pokroić w 0,5-centymetrowe paski.
GOTOWANIE SOSU
Paski papryki, groszek, kostki mango, sok z limonki, kurkumę, kmin, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu dodać do sosu w pojemniku miksującym i gotować (bez miarki), ustawiwszymieszanie/10 minut/prędkość 1/110°C. Aby zagęścić sos, wymieszać mąkę ziemniaczaną w 50 ml zimnej wody i dodać do pojemnika miksującego. Ponownie zagotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/2 minuty/prędkość 1/110°C. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 sekund/prędkość 2. Usunąć miarkę i zostawić sos na 5 minut, aby się przegryzł.
ŁĄCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dorsza pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć na głębokie talerze, zalać sosem i podawać z posiekaną kolendrą, płatkami chili i sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1930,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,1 kcal
Tłuszcz
43,0 g
Węglowodany
84,0 g
Błonnik
65,3 g
Białko
65,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.