Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.
DOPRAWIAMY JABŁKA
Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO
Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PIECZEMY CYNAMONKI
Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY CYNAMONKI
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2001 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
133,4 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
19,5 g
Błonnik
1,2 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bitki z szynki z dzika
Naucz się przyrządzać dziczyznę z Kuchnią Lidla! Wypróbuj przepis na doskonałe bitki z szynki z dzika!

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!

Makaron z chorizo i krewetkami
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!