Gulasz z karkówki • przepis • składniki • przygotowanie
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i paprykę oraz pieprz i mieszamy. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Ponownie wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew i paprykę myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy z łupiny. Marchewkę kroimy w półplasterki. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa z wyjątkiem cebuli wkładamy do miski.
PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI
W garnku rozgrzewamy masło oraz olej i ustawiamy ogień na średni. Dodajemy mięso z karkówki i podsmażamy je przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Pod sam koniec dodajemy marchew oraz paprykę. Całość smażymy przez 3-4 minuty, co chwilę mieszając.
DODAJEMY BULION
Do garnka wlewamy bulion i wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy także zioła prowansalskie, ziele angielskie i liść laurowy, ponownie mieszamy. Gotujemy przez 10 minut, a potem przez kolejne 15, ale już pod przykryciem i ze zmniejszonym ogniem do minimum.
DODAJEMY KONCENTRAT I ŚWIEŻY ROZMARYN
Do garnka dodajemy rozmaryn oraz koncentrat pomidorowy i mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Pyszny gulasz jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2581,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,4 kcal
Tłuszcz
41,7 g
Węglowodany
32,4 g
Błonnik
11,3 g
Białko
42,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
Delikatne crème brûlée połączone ze słodyczą karmelizowanej pomarańczy. Teraz ten francuski specjał przygotujesz samodzielnie. Sprawdź!

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Małże z czosnkiem i białym winem
Eleganckie danie, wręcz idealne na romantyczną kolację we dwoje!

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.