Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
ROSZPUSZCZAMY CZEKOLADY
Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.
USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE
Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3507,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
292,3 kcal
Tłuszcz
23,2 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser z tapioką
Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.