Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Zagotowujemy wodę w garnku, a potem doprawiamy ją 2 płaskimi łyżeczkami soli. Wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty. Po ugotowaniu odlewamy z garnka ok. 100 ml wody i przelewamy do kubka. Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU
Na patelnię wlewamy wodę z gotowania makaronu, ale odrobinę (ok. 3 łyżek) pozostawiając w kubku. Na patelnię dodajemy masło i rozpuszczamy je na średnim ogniu.
DODAJEMY MAKARON NA PATELNIĘ
Wrzucamy makaron na patelnię i starannie mieszamy. Gdy makaron dobrze połączy się z maślanym sosem, dodajemy starty parmezan i wyłączamy ogień. Dodajemy szczyptę soli i pozostałe 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i otuli makaron. Gotowy makaron przekładamy na talerze i doprawiamy go pieprzem. Serwujemy ciepły w towarzystwie dodatkowej porcji parmezanu, opcjonalnie natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3358,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
671,6 kcal
Tłuszcz
44,8 g
Węglowodany
48,1 g
Błonnik
1,7 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem

Hot dogi z grilla
Hot dogi dla głodomorów i nie tylko. Polecamy szybką i smaczną kanapkę!

Pumpkin spice latte
Klasyk wśród napojów pachnących jesienią, czyli dyniowe latte. Poświęć kilka chwil i ciesz się kawą jak z kawiarni we własnym domu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.