Tartaletki limonkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREM LIMONKOWY
Do metalowej miski wsypujemy cukier, dodajemy jajka i mieszamy rózgą. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Jajka z cukrem ubijamy na parze ok. 5 minut aż do rozpuszczenia cukru. Do wyciśniętego soku z limonki i otartej skórki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy, doprowadzając krem do zgęstnienia. Zestawiamy miskę znad pary i dodajemy masło. Cały czas mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Krem przekładamy do czystej miseczki i odstawiamy na bok. Następnie wstawiamy go do lodówki (gotowy krem można włożyć do słoiczka i przechowywać 7-10 dni).
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i jajko. Całość zagniatamy ręką, rozcierając masło z mąką. Jeśli ciasto nie chce się kleić – dodajemy 2 łyżki wody. Ciasto przekładamy na deskę i wyrabiamy, by było gładkie i jednolite. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
PIECZEMY TARTALETKI
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Okrągłą foremką z falbanką wycinamy kształty. Układamy na spodniej wypukłej części formy do muffinów. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 9-12 minut na złoty kolor. Upieczone tartaletki delikatnie ściągamy z formy (gorące) i zostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury ok. 118°C (próba pióra). Ubijamy białka w mikserze i stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem. Miksujemy przez ok. 5 minut aż do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Do gotowej masy dodajemy kilka kropli soku z limonki i ręcznie mieszamy. Przekładamy masę do worka cukierniczego.
WYPEŁNIAMY TARTALETKI
Krem limonkowy przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy go do zagłębień tartaletek. Bezę szprycujemy na wierzch i opalamy palnikiem cukierniczym.3 jaja, umyte
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5319,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
295,5 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
37,5 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!