Francuskie ptysie serowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
PIECZEMY PTYSIE
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1379,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
344,8 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!

Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.