Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek • przepis • składniki • przygotowanie
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Z kości udek kurczaka ściągamy mięso i skórę, aby pozostały łatwe do chwycenia, czyste kości. Tymianek dość drobno siekamy i mieszamy z pieprzem młotkowanym z kolendrą. Tak przygotowanymi przyprawami oprószamy udka z obu stron i dokładnie je nacieramy.
DOPRAWIAMY I WSTĘPNIE GRILLUJEMY KURCZAKA
Przyprawione udka owijamy plastrami boczku i zabezpieczamy wykałaczką. Następnie udka wkładamy między pręty rusztu, zabezpieczając końcówkę kości kawałkiem folii aluminiowej. Tak przygotowane udka wstępnie grillujemy, ułożone wysoko nad źródłem ciepła, z zamkniętą pokrywą, w temperaturze 160°C przez ok. 10 minut.
GRILLUJEMY KURCZAKA W SOSIE
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Po wstępnym grillowaniu mięso zdejmujemy z rusztu, dokładnie smarujemy sosem i grillujemy przez kolejne 30-40 minut w temperaturę 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2928,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
3,2 g
Błonnik
1 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Kurczak z warzywami z airfryera
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Pierogi z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z mięsem lub kapustą i grzybami podawanych podczas świąt. Aksamitny, grzybowy, aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy kompozycję wartą grzechu. Zrób z nami pierogi z pieczarkami!