Grzybowa potrawka z wegangurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Pieczarki białe i brązowe kroimy na dość drobne kawałki. Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.
PODSMAŻAMY BRĄZOWE PIECZARKI
Czosnek rozgniatamy dłonią. Przekładamy jeden z ząbków na patelnię wraz z ⅓ oleju i 3 gałązkami tymianku i całość podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Następnie do składników dodajemy brązowe pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy krótko, aż się zarumienią. Gotowe grzyby przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY BIAŁE PIECZARKI
Na tej samej patelni aromatyzujemy kolejną ⅓ oleju 3 gałązkami tymianku i 1 ząbkiem czosnku. Smażymy na nim białe pieczarki doprawione solą i pieprzem, aż się delikatnie zarumienią. Tak przygotowane grzyby także przekładamy do miski.
SMAŻYMY BOCZNIAKI
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim boczniaki doprawione solą i pieprzem, aż się zarumienią. Następnie grzyby doprawiamy bardzo drobno posiekanym tymiankiem, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Na patelnię, na której smażyliśmy grzyby, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Składniki zalewamy białym winem i odparowujemy je do minimum. Następnie na patelnię dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos delikatnie redukujemy, dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy przez kilka minut. Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję, zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i łączymy z jogurtem kokosowym.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt kokosowy. Składniki krótko mieszamy i kiedy zaczną się łączyć ze sobą, dolewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACKI
Z wyrobionego ciasta formujemy rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane plastry rozklepujemy lub rozwałkowujemy jak najcieniej. Każdy placek smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
PODAJEMY DANIE
Na każdy talerz wykładamy po kilka placków i porcję grzybów w sosie jogurtowym. Grzyby okraszamy smażonymi boczniakami i dość grubo posiekanym szczypiorem cebuli i podajemy jeszcze gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1959,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
979,7 kcal
Tłuszcz
48,6 g
Węglowodany
110,1 g
Błonnik
12,5 g
Białko
21,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata do mięs na grilla
Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!