Halibutowe kąski w ziołowym cieście • przepis • składniki • przygotowanie
Kawałki halibuta podane z domowym sosem słodko-kwaśnym świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
SOS SŁODKO-KWAŚNY Cukier wsypujemy na patelnię i karmelizujemy (podgrzewamy, czekamy, aż się rozpuści), uważamy, żeby się nie przypalił, nie mieszamy.
Z PAPRYKI WYCINAMY
gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę.
MARCHEW OBIERAMY I
kroimy w paski, cebulę kroimy w piórka.
PAPRYCZKĘ CHILLI KROIMY
na mniejsze kawałki, a czosnek w plasterki.
GDY CUKIER SIĘ
rozpuści, dodajemy ¾ szklanki soku z ananasa, mieszamy, następnie dajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i pokrojone warzywa: paprykę, marchew, cebulę, papryczkę chili, czosnek.
SMAŻYMY NA DOŚĆ
dużym ogniu około 3 minut, a następnie dodajemy pokrojone, małe kawałki ananasa.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą.
POZOSTAŁĄ ILOŚĆ SOKU
z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do sosu na patelni, mieszamy, aż zgęstnieje.
HALIBUTOWE KĄSKI FILETY
z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD
białek, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
ŻÓŁTKA MIESZAMY Z
piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
ubite białka i delikatnie mieszamy.
DO CIASTA DODAJEMY
posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek, mieszamy.
FILETY PANIERUJEMY W
mące, maczamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
PO USMAŻENIU WYKŁADAMY
na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
HALIBUTOWE KĄSKI PODAJEMY
z sosem słodko-kwaśnym.
PROPOZYCJA PODANIA DANIE
świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2438,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,7 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
73,7 g
Błonnik
28,5 g
Białko
28,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twarożek na kanapki z rzodkiewkami
Śmietankowy twarożek z rzodkiewkami i rzeżuchą świetny na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Wypróbuj ten błyskawiczny przepis na śniadanie!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shake czekoladowy z trzech składników
Najszybszy prosty i słodki napój, czyli shake czekoladowy z trzech składników! Sprawdź najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, jak szybko można przygotować orzeźwiający napój.

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.