Idealny lukier królewski do dekoracji • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY LUKIER
Cukier puder i białka jaj umieszczamy w misie miksera. Włączamy mikser ustawiony na najmniejsze obroty i zaczynamy ucierać lukier. Po ok. 1 minucie dodajemy kilka kropli soku z cytryny do smaku. Lukier ucieramy przez ok. 6-8 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej pastę do zębów.
BARWIMY LUKIER
Gotowy lukier dzielimy na kilka części i barwimy według uznania, mieszając dokładnie wybrane barwniki z białym lukrem. Część lukru zostawiamy białą, ten kolor także będzie pięknie wyglądał na ciasteczkach.
PRZEKŁADAMY LUKIER DO WORKA CUKIERNICZEGO
Worek cukierniczy napełniamy gotowym lukrem i pozbywamy się z niego powietrza tak, aby lukier spłynął aż do końcówki woreczka.
DEKORUJEMY CIASTKA TYLKO LUKREM
Odcinamy końcówki worków cukierniczych z lukrem w kolorze, który wybieramy na tło, tak aby jeden worek miał bardzo malutką dziurkę, a drugi większą.
DEKORUJEMY CIASTKA MASĄ CUKROWĄ I LUKREM
Masę cukrową ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na blacie podsypanym przesianym cukrem pudrem. Z tak przygotowanej masy wycinamy kształty przy użyciu tych samych foremek, których użyliśmy do wycinania ciastek korzennych. Następnie ciastka pokrywamy odrobiną lukru i przyklejamy na nie wycięte z masy cukrowej kształty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2851 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,1 kcal
Tłuszcz
2,4 g
Węglowodany
64,1 g
Błonnik
0,6 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Kanapka z grilla z serem i pomidorem
Pełnoziarniste tosty z rukolą, serem i plasterkami kiełbasy. Prosta, zdrowa i pożywna alternatywa dla zwykłej kanapki.

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Owsianka budyniowa
Malinowo-waniliowa owsianka budyniowa to idealny pomysł na udane rozpoczęcie dnia! Wykorzystaj termorobot MC Smart i przekonaj się, jak prosto można przygotować pełnowartościowe śniadanie.

Bezglutenowe pancakes
Śniadanie na słodko w amerykańskim stylu? To muszą być pancakes! Te pyszne placuszki według przepisu Kingi są dostosowane do diety bezglutenowej i odpowiednie dla osób unikających laktozy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!

Syrop piernikowy
Aromatyczny syrop piernikowy, który będzie świetnym dodatkiem do świątecznych kaw i deserów. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić!